Veel gestelde vragen

Iedereen weet hoeveel effect temperatuur - en de lucht om ons heen - kan hebben op hoe we ons voelen. Net voor niets zoeken we van tijd tot tijd een land op met een lekker warm klimaat opzoeken we in warme dagen juist verkoeling op. Wanneer we intensief in bepaalde ruimtes leven, is het prettig wanneer de temperatuur daar steeds naar onze wens is, en de lucht schoon. Airconditioners en luchtreinigers zijn dé ideale hulpmiddelen om een constant, aangenaam klimaat te creëren, ongeacht de buitentemperatuur.

Laat u door een deskundige voorlichten. Bedenk bij de aanschaf van een airconditioning systeem dat gerenommeerde merken een voorsprong hebben in ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken. Ook is het belangrijk dat er te alle tijde onderdelen op voorraad zijn.
In de meeste gevallen is dat de periode buiten het hoogseizoen. Dan bent u tijdens het hoogseizoen al verzekerd van een prettig leefklimaat.
Als er luchtkanalen nodig zijn voor een centraal luchtsysteem, kan de beschikbare ruimte beperkingen geven en de bijkomende bouwkundige kosten doen toenemen. Meestal geldt dat per situatie wordt bekeken wat de meest passende oplossing is. Kaptein kan u hierin een passend advies geven.
Het energieverbruik is op jaarbasis vaak verrassend laag. De kosten zijn sterk afhankelijk van de wijze waarop het systeem wordt gebruikt. Een groot deel van de energiekosten wordt bepaald door o.a. het dichthouden van ramen en deuren, het neerlaten van de zonwering en de instelling van de thermostaat. De energiebesparing is ook te danken aan de combinatie van een invertercompressor met een hoog rendements aan/uit-compressor. Deze techniek zorgt ervoor dat er aan de hand van het gevraagde koel-/verwarmingsvermogen optimaal wordt omgegaan met het energieverbruik. Ook periodiek onderhoud aan de installatie is van groot belang.
De levensduur hangt sterk af van diverse faktoren, zoals het feit hoe vaak de machine wordt gebruikt en/of er regelmatig vakkundig onderhoud wordt gepleegd. Algemeen kan worden vastgesteld dat de levensduur van de momenteel op de markt zijnde apparatuur van gerenommeerde merken minimaal 10 jaar is. Zeker als de installatie regelmatig wordt onderhouden door gekwalificeerde technici.
De koelmiddelen R134, R407C en R410A, die normaliter worden toegepast zijn niet giftig, niet brandbaar, niet explosief en reukloos. Het koelmiddel circuleert in een gesloten systeem. De Stek-erkende installateur dient bij het inbedrijfstellen een lekdichtheidsrapport op te stellen.
Controleer of de functie staat ingesteld op koelen en niet op ventileren of verwarmen.
Controleer of de filters vervuild zijn. Indien dit het geval is, kan reiniging van de filters het probleem verhelpen.
Ook hier kan reiniging van de filters het probleem verhelpen. Indien de filters schoon zijn kunt u controleren of de airconditioning niet te koud staat ingesteld (onder de 20°C). Een te koude koelvraag kan leiden tot invriezing van de verdamper hetgeen tot lekkages leidt.
Reinigt u eventueel vervuilde filters en controleert u of de airconditioning niet te koud staat ingesteld. U kunt het ijs verwijderen door de unit op ventileren te zetten. De temperatuur in de ruimte zal toenemen waardoor het ijs zal smelten. Vergeet u niet om een emmer te plaatsen onder de installatie!
Controleer of er een timer of tijdklok in werking is gesteld. Hiermee is het mogelijk om de unit op gezette tijden aan of uit te laten gaan.
Controleer in de stoppenkast of er een zekering gesprongen is. Indien dit probleem regelmatig voorkomt is het verstandig om onze monteur in te schakelen.